Sabtu, 5 Januari 2013

Gegar: Rafizi jawab dakwaan Deepak

Dua hari lepas kecoh isu pembelian barang kemas bernilai jutaan ringgit kepada bini Najib, Rosmah Mansor diikuti dengan penafian Deepak pada sebelah malamnya bahawa dia sendiri menyerahkan dokumen tersebut kepada Rafizi.

Selepas penafian itu, ramai yang mula memperkatakan tindakan Rafizi sama ada dia diperangkap atau telah berbohong dengan perkara dokumen pembelian itu;

Rafizi kantoi berbohong?

Semalam Rafizi datang dengan penjelasan bahawa dia memang tidak menerima sendiri dari Deepak tapi dari pihak ketiga. Pihak ketiga itu merupakan pemimpin PKR.
#mohon like "pakatan rakyat supporters untuk sokongan


PETALING JAYA, 3 JAN : Pendedahan dokumen yang menunjukkan pembelian barang kemas bernilai RM 13 juta yang didakwa untuk isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor adalah sahih dan diserahkan sendiri oleh perniaga karpet, Deepak Jaikishan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dalam satu sidang media hari ini berkata, Deepak telah menyerahkan kesemua dokumen itu kepada individu tertentu yang dihubunginya sebelum ini dengan harapan ia akan dibawa oleh pimpinan PKR.

Menurut Rafizi, dokumen itu kemudiannya diserahkan kepadanya oleh individu terbabit yang juga merupakan pimpinan PKR untuk disemak dan dipastikan kebenarannya.

“Saya tidak mengambil apa-apa tindakan kerana berpendapat ia tidak mempunyai unsur kepentingan awam sekiranya seseorang berbelanja besar memberi hadiah kepada VIP tanpa ada bukti habuan atau projek yang terlibat.

“Berikutan tindakan Boustead Holdings Berhad mengumumkan akan membayar RM 160 juta untuk membeli syarikat milik Deepak dan tanah dari Awan Megah Sdn Bhd, saya berpandangan ia membuka dimensi baru bahawa dakwaan Deepak sebelum itu berkaitan dengan kepentingan awam.

“Selepas menyemak dokumen itu dan mendapatkan maklumat tambahan, saya yakin bahawa ia mempunyai asas kukuh untuk disiasat oleh pihak berkuasa,” katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR, di sini pagi tadi.

Sehubungan itu, katanya, kenyataan Deepak wajar dijadikan bukti dalam siasatan akan datang oleh pihak berkuasa memandangkan dokumen itu melibatkan syarikat dan urusniaga syarikat beliau sendiri.

Tambah Rafizi, beliau juga telah menerima persetujuan daripada individu yang menerima dokumen itu bagi membuktikan bahawa ia diperolehi daripada Deepak.

“Jelas membuktikan bahawa tindak tanduk dan tingkah laku Deepak sebelum ini tidak berkait rapat dengan PKR.

“Ia menyangkal percubaan Umno-BN yang menuduh kononnya ini satu perencanaan oleh PKR. Malah Deepak sendiri menyatakan kekecewaannya kerana pimpinan PKR dilihat keberatan untuk berbincang dengan beliau.

“Oleh itu, setelah mengadakan perbincangan bersama pimpinan parti, maka saya boleh bertemu dengan Deepak untuk meneliti segala bukti yang dimiliki, seperti yang didakwa sebelum ini,” ujarnya.

Rafizi semalam mendedahkan dokumen yang didakwanya bukti pembelian barang kemas oleh syarikat Deepak dari dua syarikat di Hong Kong.

Antara dokumen yang didedahkan Rafizi adalah emel invois pembelian berlian dari syarikat Dehres Limited dan Firestone Co. Ltd dan slip pembayaran melalui dua buah bank.

Dokumen lain pula menunjukkan transaksi bernilai USD 3.9 juta (RM 11.8 juta) bagi pembelian cincin dan subang daripada Firestone Co Ltd.

Kesemua barangan kemas itu dibayar oleh dua syarikat Deepak iaitu Carpet Raya Sdn Bhd dan Carpet Plus Sdn Bhd dalam tempoh tiga bulan Mac hingga Mei 2009, selepas Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, di dalam beberapa laporan semalam, Deepak menafikan beliau membeli barang kemas tersebut. (tvnews)

Seperti aku kata dalam entry sebelum ini, aku harap perkara ini tidak menjejeaskan sokongan rakyat atas pagar kepada pakatan rakyat. Jangan beban tiada, batu digalas. Tindakan dua tiga bulan ini kena 100% berhati-hati. kerana apa? kerana silap selangkah, hancur momentum yang ada.

Pemimpin pakatan jangan cepat melatah, berhati-hati dengan soalan media arus perdana Awasi katak-katak yang pernah melompat masuk dan keluar.

Wallahualam ..PBO™

Anda nak tahu kenapa Rosmah Mansor lebih sudu dari kuah?
RUANG PENGIKLANAN

MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI

IKLAN TEKS DI SINI IKLAN TEKS DI SINI IKLAN TEKS DI SINI IKLAN TEKS DI SINI IKLAN TEKS DI SINI

1 respon:

Tanpa Nama berkata...

kamu kena ingat rafizi.Orang tua tua punya pepatah adakalanya perlu ada didalam dada.Nama paria ini ada berkaitan dengan ular.jangan sama sekali percaya.kalu pakai kain pun buka kain bukan tutup ular tutup paria tu dulu.